[Hoe wonen we komende winter?

Door Ilonka Slijkerman

[REGIO] De zomer is voorbij. De (hout)kachel mag weer aan en de kaarsen komen weer op tafel. ,,Oktober is traditiegetrouw de maand dat mensen het huis gezellig willen maken. De blik verandert van buiten naar binnen," vertelt Esther Koreman van Leen Bakker Schagen. Een goede reden om je interieur weer in warmer sferen te brengen. Tip: met deze woontrends maak je je huis winterklaar.

[KLEUREN] Hoewel groen de modekleur van 2017 is, staan de komende seizoenen twee andere kleuren in de schijnwerpers, vertelt verkoopmedewerker Lennard de Haan van Fameus Wonen in Den Helder. ,,Het donkerblauw van de jurk van Máxima, dat royale blauw, gaan we veel zien. En de 'heart wood', de kleur van 2018 van Flexa. Het lijkt roze, maar het gaat ook richting donkerpaars en bruin. Een fijne, warme kleur." Ook bij de Zweedse woonwinkel Ikea krijgt 'lichtroze' een grote rol, als we de gids van het komende kalenderjaar bekijken. De kleur gaan we veel zien op de muur, maar ook in meubels als banken en accessoires als kussens en kleden.

[GALLERY WALL XL] Ook staat typografie steeds meer centraal. De gallery wall, een stuk muur met fotolijsten en posters, kennen we, maar volgens de interieurtrends van 2018 mogen we hiermee uitpakken. Al je mooie prints, foto's en kunstwerken mag je bij elkaar hangen op je 'gallery wall XL'. Ook mag het allemaal wat rommeliger. De verschillende, lege tussenruimtes tussen de werken, zorgen juist voor een artistiek effect.

[COLOUR BLOCKING] Colour blocking is ook een trend, vertelt De Haan. ,,Dan heb je bijvoorbeeld een donkerblauwe wand met een knalgele stoel ervoor. Eén specifieke kleur komt dan meer tot zijn recht, is sprékender. Erg leuk, zo'n hoekje met contrasterende kleuren." Koreman van Leenbakker beaamt dit. ,,Het mag allemaal weer wat speelser en vrolijker. Je kunt kiezen voor 'ton sur ton' (verschillende tinten van dezelfde kleur) of juist voor veel contract met lekker tegenovergestelde kleuren."

Laat je budget het dit jaar niet toe? Niet getreurd. Wat blijft, zijn de geometrische vormen, bijvoorbeeld in een bijzonder behang. Net als de retro meubels in een modern jasje (opa's oude stoel). Ook het gebruik van hout is een blijvertje, wat altijd goed is voor een warm, huiselijk gevoel. Ja hoor, u en ik komen de winter wel door!